Vamesii, nemultumiti ca au prea multe libere

Distribuie

Vameșii din România au hotărât la unison să intre în grevă din cauza unei noi ordonanțe a Guvernului, prin care fiecare lucrător vamal va avea câte 100 de zile de concediu pe an. Chiar dacă zilele de concediu vor fi plătite la fel ca zilele lucrătoare, vameșii sunt nemulțumiți deoarece vor pierde “micile ciubucuri” din zilele de lucru.

Sindicatul vameșilor a anunțat că această grevă nu va afecta în niciun fel tranzitarea granițelor, iar forma de protest aleasă va fi tip “silenzio stampa”. Mai exact, vameșii nu vor mai vorbi cu cei care trec granița, doar vor lua șpaga și atât. Ei au decis să nu recurgă la o formă de protest mai agresivă deoarece nu își pot permite să piardă din zilele de lucru și spaga aferentă.

Chiar dacă toți vameșii se află în silenzio stampa, George Șpăgaru, vameș la Nădlac a fost de acord să ne spună câteva cuvinte: “Ce vrea Guvernul să facă este o încălcare a Constituției, practic ni se interzice dreptul la muncă. Noi ne-am obișnuit cu rutina, trebuie să venim în fiecare zi să muncim. Plus că am devenit dependenți de micile atenții pe care le primim de la oameni, ne mai luăm și noi un pachet de țigări, un suc, o mașină, un apartament, depinde cât dă omul. Cel mai grav e că mulți avem leasing la mașini, iar cu Porsche nu te joci, nu ai plătit o lună și rămâi fără mașină!”