Je ne suis pas Coltescu

Distribuie

Incidentul cu Coltescu de la meciul PSG – Istanbul BB a fost dezbatut si intors pe toate partile, asa ca nu o sa ma abat prea mult asupra acestui subiect. Ce ma deranjeaza este atitudinea pe care compatriotii nostri o au vis-a-vis de Coltescu, fiind din ce in ce mai multi care ii iau apararea.

Ca sa fiu clar, nu il acuz pe Coltescu de rasism, o sa spun ca acesta a avut doar o exprimare stangace (nefericita). El a spus ala negru, nu negru’ ala, ceea ce ar fi fost rasist (este o diferenta foarte mare). Era rasist daca folosea apelative de genul: negrotei sau cioroi, dar nu a fost cazul. Nici pe departe.

Ceea ce ma deranjeaza e ca lumea ii ia apararea lui Coltescu fara sa stie cine e acesta, din ce in ce tot mai multe persoane publice sar in apararea arbitrului. Altii isi pun la profil poza lui Coltescu insotita de un „je suis Coltescu”, insa fara sa stie ce fel de arbitru este acest individ sau ce fel de persoana. Este de notorietate cariera sa in arbitraj, acesta fiind retrogradat acum ani buni (din prima liga, cat si de UEFA) pentru ca a distrus meciuri de fotbal. Unii ar spune ca a facut-o pentru bani, altii ca e slab pregatit. Niciuna dintre aceste variante nu ii este favorabila.  Nu vreau sa comentez felul in care acesta s-a intors pe lista UEFA in 2013, dupa 7 ani de absenta. Prietenii stiu de ce.

Pe langa calitatea indoielnica a acestuia in ale arbitrajului, nici la nivelul comunicarii cu jucatorii sau antrenorii nu sta prea bine, fiind catalogat ca arogant si nesimtit de nenumarate ori. Va las mai jos cateva exemple:

„Ce mi-au spus jucătorii în vestiar este inacceptabil. Arbitrul îi făcea nenorociți pe teren. A început să-i înjure și să le vorbească urât: „Băi nenorociților, alergați și jucați fotbal!” Nu le venea să creadă. După meci, Ionuț Ivașcu, avocatul nostru, i-a spus domnului Colțescu că îl vom recuza, pentru că este un arbitru foarte slab, iar el, ironic, și-a ridicat tricoul și a spus: „sunt foarte slab, uite ce abdomen frumos am”.

„Am rămas stupefiat pentru că și Burcă și Peteleu mi-au spus ce s-a întâmplat. L-au întrebat de ce ne dă doar nouă galbene, iar el a spus: „F..i m..i mă-ti!” și i-a făcut nesimțiți. ”

Ambele declaratii apartin lui Bogdan Mara, fost oficial al CFR Cluj.

„Sebastian Colţescu se crede Dumnezeul fotbalului. Trebuia să vină să-mi explice, nu să mă trimită direct în tribune. A fost arogant! Se crede Dumnezeu! Vine unul cum e Colţescu şi te dă afară. Pun suflet pentru că ştiu cât muncesc, din cauza asta gesticulez“, a spus Flavius Stoican intr-o declaratie.

Episoade de acest gen sunt multe si nu are rost sa le enumar aici, le puteti gasi si singuri la o simpla cautare pe Google. Ar mai fi si alte povesti cu Coltescu, unele care i-ar putea pune la indoaiala integritatea mintala (cine se uita la fotbal, probabil stie despre ce e vorba), dar nu vreau sa fiu atat de josnic sa intru in viata personala a acestuia.

Si acum? Mai sunteti Coltescu? Mai vreti sa ii luati apararea individului? Eu sper ca nu. Eu cred ca vreti sa va delimiti de acesta, de faptele lui. A ales o exprimare total nefericita si va trebuia sa plateasca, daca asta va decide UEFA. Curand vom afla si rezultatul anchetei celor de la forul european. Sper ca in cazul in care decizia va fi una defavorabila lui Coltescu, ceilalti arbitri romani sa nu aiba de suferit si nici tara noastra, in general. Sper ca UEFA sa nu ne puna pe toti in aceeasi oala vazand ca toti romanii sunt Coltescu, apropo la „je suis Coltescu” de pe Facebook.

Un alt lucru pe care vreau sa il aduc in discutie este comparatia facuta de multi, gen ce a zis Coltescu nu e nimic in comparatie cu alte fapte intamplate, aducand in discutie cateva episoade in care romanii au fost denigrati pe concepte rasiale la nivel sportiv: caricatura cu Simona Halep din Charlie Hebdo, incidentul cu Irina Begu, cum romanii au fost facuti tigani pe mai multe stadioane ale Europei si nu s-au luat masuri etc. Ceea ce nu vi s-a prezentat in acele materiale e ca in unele cazuri s-au luat masuri. Dar nu asta este relevant. Ideea e ca denigrarile nu au fost facute de oficiali ai unor institutii sau echipe de fotbal/ handbal/ tenis, ci de suporteri sau de o revista de comedie, dupa caz. Iar daca cineva este prost, ignorant sau rasist, asta nu iti da dreptul sa fii si tu la fel. Din nou, Coltescu, daca a gresit, va trebui sa plateasca. Este incalificabil ca un arbitru sa comita o asemenea stangacie la acest nviel, el fiind una dintre persoanele care trebuiau sa asigure ordinea pe toata durata unui meci.

Si inca un lucru –  romanii sunt rasisti. Tot vad diverse persoane care sustin sus si tare ca romanii nu sunt rasisti, ci doar ignoranti. O sa va dau doua exemple: tiganii si ungurii. Cum sunt percepute acestia de romani?